2/06/2025 – Welkom, Jade Duysan!

Sinds kort mogen we Jade Duysan verwelkomen als onze nieuwe collega bij Perspectief. Zij zal aan de slag gaan als netwerkcoach binnen het organisatienetwerk We doen mee Middenkust en zich focussen op het versterken van samenwerking tussen partners en het begeleiden van trajecten voor nieuwkomers in de regio.

Als netwerkcoach vervult Jade een verbindende rol binnen het samenwerkingsverband tussen de zeven lokale besturen, het Agentschap Integratie en Inburgering, en een brede waaier aan organisaties en verenigingen in de regio Middenkust. Haar voornaamste opdracht is het enthousiasmeren, begeleiden en coachen van partners in het werken met nieuwkomers. Samen zorgen ze ervoor dat via het participatie- en netwerktraject nieuwkomers de kans krijgen om hun sociaal netwerk te versterken en verbreden.

Jade brengt een schat aan ervaring mee. In haar vorige functie was ze erfgoedconsulent bij Erfgoedcel Zuidwest. Daar was ze verantwoordelijk voor de coördinatie van Erfgoeddag in Zuid-West-Vlaanderen, de publiekswerking en de communicatie. Ze werkte nauw samen met diverse erfgoedorganisaties, vrijwilligers en lokale besturen om erfgoed op een toegankelijke manier te ontsluiten voor een breed publiek. Die achtergrond maakt haar een waardevolle aanvulling op ons team.

Wat motiveert haar?
“Wat me bijzonder aanspreekt in deze rol, is de focus op samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid. Ik kijk ernaar uit om samen met lokale besturen, verenigingen en organisaties werk te maken van concrete en nieuwe initiatieven. Zo creëren we voor nieuwkomers niet alleen kansen om actief deel te nemen aan de samenleving, maar ook om een eigen sociaal netwerk uit te bouwen.”, vertelt Jade enthousiast.

 

Oproep 41 ondersteunt de uitbouw van regionale organisatienetwerken die nieuwkomers helpen om sociale netwerken uit te bouwen. Lokale besturen en partners bundelen hun krachten om een gedeeld leerproces op te zetten: ze brengen noden in kaart, ontwikkelen strategieën en bouwen samen aan een gedragen en kwaliteitsvol aanbod van participatie- en netwerktrajecten. Netwerkmedewerkers krijgen tijd en middelen om deze werking te coördineren, begeleiden en verankeren in de regio.

 

Oproep 60 bouwt hierop voort en maakt middelen vrij om concrete acties te realiseren binnen die netwerken. Denk aan buddyprojecten, kennismakingsstages, vrijwilligerswerk of innovatieve experimenten. Elk netwerk werkt met vier actielijnen – community, atelier, labo en business – en stelt een flexibel actieplan op dat voortdurend kan worden aangepast aan nieuwe inzichten en noden. Zo groeit een gedragen en duurzaam traject waar nieuwkomers én de samenleving sterker van worden.

 

De middelen voor oproep 41 en 60 komen uit het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds (AMIF) van de Europese Unie, aangevuld met Vlaamse cofinanciering. Samen ondersteunen zij de uitrol van duurzame participatie- en netwerktrajecten in Vlaanderen en Brussel.