26/2/2025 Oudenburg zet samen met het organisatienetwerk Middenkust in op participatie en inclusie van nieuwkomers

Perspectief: een betrouwbare partner voor inburgering en participatie

 

Perspectief zet zich, samen met zeven lokale besturen, in voor inclusieve en toegankelijke participatietrajecten voor nieuwkomers. Als expert in inburgeringstrajecten speelt Perspectief een centrale rol in het ondersteunen van nieuwkomers. Binnen het organisatienetwerk Middenkust werkt Perspectief nauw samen met lokale besturen, zoals Oudenburg, om nieuwkomers niet alleen te helpen bij het leren van de taal en het vinden van werk, maar ook bij het opbouwen van sociale netwerken en het actief deelnemen aan het lokale leven. Door haar ervaring en expertise in participatietrajecten zorgt Perspectief ervoor dat nieuwkomers zich welkom voelen en volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. Deze samenwerking versterkt niet alleen de nieuwkomers, maar ook de gemeenschap als geheel.

 

Participatie: de sleutel tot succesvolle integratie

 

In Vlaanderen dienen nieuwkomers een inburgeringstraject te volgen, zodat ze zich vlotter kunnen integreren in onze samenleving. Met de vierde pijler, het participatie- en netwerktraject, worden niet alleen de nodige vaardigheden aangeleerd om Nederlands te leren en werk te vinden, maar ook de mogelijkheid geboden om zich te verbinden met de samenleving en actief deel te nemen aan het lokale leven.

Maar hoe wordt dit in de praktijk gebracht? In Oudenburg wordt samengewerkt met het organisatienetwerk Middenkust om deze doelstellingen te realiseren.

 

Samen sterker: Oudenburg en het organisatienetwerk Middenkust

 

Sabine Jacobs, afdelingshoofd Welzijn en Johan Rosseel, algemene directeur van de stad Oudenburg vertellen over het belang van deze samenwerking.

 

Met 10 235 inwoners en 84 verschillende herkomstnationaliteiten heeft Oudenburg een diverse bevolking. “Als lokaal bestuur is het onze taak om nieuwkomers niet alleen te ondersteunen, maar hen ook actief te betrekken bij onze werking en activiteiten,” vertelt Sabine. “Ongeveer 10% van onze inwoners heeft een buitenlandse herkomst. Door samen te werken met andere gemeenten, sociale partners, maatschappelijke actoren en aanbodverstrekkers op regionaal niveau, kunnen we initiatieven ontwikkelen die breed gedragen worden en écht een verschil maken.”

 

Een inclusieve toekomst

 

Sabine benadrukt het belang van de samenwerking binnen Middenkust: “De vierde pijler van cruciaal belang is binnen onze multiculturele samenleving. Het is essentieel dat we deze pijler integreren in onze aanpak en ervoor zorgen dat het aanbod van onze diensten hierop wordt afgestemd. Dit stelt ons in staat om nieuwkomers niet alleen te ondersteunen bij hun maatschappelijke oriëntatie en integratie, maar ook om hen de kans te geven actief deel te nemen aan onze gemeenschap.”

Johan Rosseel vult aan: “Door de diensten en activiteiten die we aanbieden beter af te stemmen op de behoeften van alle inwoners, kunnen we inclusie bevorderen en bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zich welkom voelt en kan participeren. Het is een gezamenlijke inspanning die niet alleen de nieuwkomers ten goede komt, maar die onze regio als geheel versterkt.”

 

Met deze visie zet de regio Middenkust concrete stappen naar een inclusieve toekomst.

 

Conclusie

 

Met deze samenwerking zet de regio Middenkust, in nauwe samenwerking met Perspectief, een belangrijke stap naar een warme en toegankelijke gemeenschap voor alle inwoners. Door participatie en inclusie centraal te stellen, wordt niet alleen de integratie van nieuwkomers bevorderd, maar ook de sociale cohesie in de hele regio versterkt.

 

Dit project kwam tot stand dankzij subsidies, toegekend door het Europa WSE binnen oproep 60 ‘Samen bouwen aan sociale netwerken voor nieuwkomers’.