7/2/2025 Succesvolle samenwerking tussen Perspectief en Howest

Bij Perspectief gingen we een samenwerking aan met de studenten bachelor sociaal werk van Howest. Deze samenwerking zorgde voor het ontstaan van nieuwe ideeën en resulteerde in de ontwikkeling van handige instrumenten voor de communicatie met anderstalige cliënten.
Wouter Vanhecke, directeur Perspectief: “Studenten zijn onze toekomst. Daarom begeleiden we ze met plezier bij hun eindwerk, zodat ze met relevante ervaring de sector kunnen binnenstappen.”
We laten enkele studenten aan het woord.
Wat hebben jullie gedaan bij Perspectief?
Dehouck Anke, bachelorstudent Sociaal Werk aan Howest met specialisatie in maatschappelijk werk: “Binnen onze opleiding Sociaal Werk kregen we de kans om samen te werken met een organisatie uit het werkveld die een specifieke vraag of uitdaging had. Eén van de organisaties die naar voren kwam, was Perspectief. Binnen Perspectief voelden ze aan dat het intakegesprek voor Wijk-werken niet altijd vlot liep. Vooral bij inburgeraars liep het stroef. Wij hebben hierrond onderzoek gedaan en hebben iets ontwikkeld dat het belangrijke intake gesprek tussen de inburgeraar en de medewerker van Perspectief ondersteunt.”
Hoe gingen jullie te werk?
Veraverbeke Laure, bachelorstudent Sociaal Werk aan Howest met specialisatie in sociaal-juridische advisering:“We begonnen met een gesprek met Larisa Didenko. In dit gesprek leerden we de organisatie beter kennen. Daarna doken we in de vakliteratuur rond inburgeraars en het wetgevend kader. Nadat we de literatuur hadden doorgenomen, namen we ons eerste interview af. Dit was met de drie medewerkers van Perspectief die de wijkwerkers begeleiden en de intakegesprekken voeren. Nadat we de medewerkers hadden gesproken, interviewden we ook inburgeraars die bezig waren met het wijk-werktraject of dit al hadden voltooid. Na deze interviews begonnen we met het ontwikkelen van het product dat we meermaals afstemden met de medewerkers van Perspectief en eenmaal testten met inburgeraars.”
Wat was het resultaat?
Roels Britt, bachelorstudent Sociaal Werk aan Howest met specialisatie in toegepaste criminologie: “Ons eindproduct bestaat uit twee boekjes. Een intakeboekje dat ter ondersteuning kan gebruikt worden bij het intakegesprek. Hierin staan alle vragen die aanbod komen tijdens het intakegesprek. Bijna alle vragen worden ondersteund door afbeeldingen. Uit de interviews bleek dat afbeeldingen vaak werken om de taalbarrière beter te kunnen overbruggen en de vragen beter te begrijpen. Het tweede boekje is een infoboekje voor de inburgeraars. Hier staat alle essentiële informatie in dat de inburgeraar nodig heeft: wat wijk-werken is, hoe de medewerkers van Perspectief bereikbaar zijn, hoe een prestatieformulier moet worden ingevuld, enz.“
Wat hebben jullie geleerd?
Tiebout Juliette, bachelorstudent Sociaal Werk aan Howest met specialisatie in toegepaste criminologie: “We hebben de organisatie Perspectief en de werking van het Wijk-werken heel goed leren kennen. Ook leerden we veel bij over het wetgevend kader en de verschillende stappen die inburgeraars moeten doorlopen. Daarnaast was het afnemen van de diepte interviews ook heel erg interessant en we vonden ze allemaal heel erg leerrijk.”
Was dit een interessante ervaring voor jullie?
Desmet Lies, bachelorstudent Sociaal Werk aan Howest met specialisatie in sociaal cultureel werk: “Ja, we vonden het interessant om samen te werken met Perspectief. De samenwerking met Perspectief was een leerzaam proces en gaf ons waardevolle inzichten in de uitdagingen waar inburgeraars mee te maken hebben. Het leukst aan het hele project is dat het product werkelijk gebruikt zal worden in de dagelijkse werking van wijk-werken.”
Larisa Didenko, projectopvolger Perspectief: “We zijn zeer blij met de resultaten van onze samenwerking. De combinatie tussen de nieuwe studentenblik en onze jarenlange praktijkervaring zorgt voor een win-win-situatie.”
Dit project kwam tot stand dankzij subsidies, toegekend door het Europa WSE binnen oproep 60 ‘Samen bouwen aan sociale netwerken voor nieuwkomers’.